Siz de internet üzerinde yeni bir şirket kurmayı düşünüyor olabilirsiniz



Girişimin ilk giriş kısmında Nevzat Yüksek Lisansı yarıda bırakmıştır, Melih Citibank’tan ayrılmış her ikisi de büyük risk almışlardır. Sadece bu yeni işe odaklanmışlardır. Bunun yanı sıra yapacakları iş modeli ile sadece belli bir noktayı hedeflemişlerdir. Yemek dağıtımı ile ilgileneceklerdir. Bunun yanında tencere, tava, mutfak malzemesi satmayacaklardır. İş modelleri yemek siparişleri üzerinedir. Böylece ikinci odaklanmalarını da gerçekleştirmişlerdir.

Siz de internet üzerinde yeni bir şirket kurmayı düşünüyor olabilirsiniz. Sakın“Internet çok hızlı zaman yok düşündüğümüz fikir ölebilir hemen fizibilite yapmadan girmeliyiz” yalanına inanmayın. Her türlü riski hesaplayın. Pazar koşullarını iyi analiz edin. Müşterilerin neden internetten satın almayı tercih edeceklerini düşünün. Yani Japonlar gibi planlayın, Akdeniz’li gibi acele karar verip hızla uygulamaya geçmeyin. Burada bahsedilen hız hep nisbidir. Tabi ki hızlı olmak zorundasınız bir internet projesini 4 yıl içinde ortaya çıkartıyorsanız zor durumda kalabilieceğiniz gibi 15 gün içinde sitenizi şıp diye açmaya çalışıyorsanız bilin ki her iki uç durumda da sizi sorunlar bekleyecektir. Yemeksepeti.com fikri çok çekici olmasına rağmen Nevzat’ın restoranlarla birbir konuşması, başladığı ilk günden beri iş planını yapması bunun iyi bir örneğidir.

Yemeksepeti.com fikri Amerika ve Avrupa’da uygulanan bir modeldi. Nevzat ve Melih bunu biliyorlardı. Türkiye’de iş planlarını yapıp başarılı olmak istiyorlardı. Fikir aşamasındayken eminim ki karamsarlığa düştükleri günler mutlaka olmuştur. Fikir avcıları onları savunmasız noktalarından vurmuşlardır.

- Kimse almaz abicim, telefon daha kolay hem kimsenin interneti yok
- Hem telefon daha hızlı, hem neden restoranlar size güvensinler efendim onların işlerini ellerinden alıyorsunuz
- Eski köye yeni adet getirme abicim, eğitimlisin gir bir işe ofisin olsun masan olsun, her sabah işine git, kız almaya gittiğimizde işini anlatmakta zorluk çekmeyelim


gibi diyalogları sıklıkla dinlediklerini düşünüyorum. Peki kimdir bu fikir avcıları, nerede bulunurlar? Bu avcılar en yakınlarınızda bulunabilirler. Yaratıcı bir çok fikri daha doğum aşamasında yok eden, patavatsızca yeren kişilerdir. İnançları ve hayata bakışları girişimcilerden farklı olduğu için yaratıcı yeni fikirler en kısa sürede bu avcılar tarafından vurulur. İşin en kötüsü bu eleştiriler en yakınlarınızdan hatta fikirlerine güvendiğiniz kişilerden geliyor olabilir. Bu sebeple iş planı çok önem taşıyor. İş planınızı çok iyi yaparsanız tüm bu tip salvolara karşılık verebilirsiniz. Aslında bu kişileri inandırmanız önemli değildir. Kendinizi ikna edebilmeniz ve uzun bir yol için deponuzu benzinle doldurmanız gereklidir. Başlangıçtaki bu dolduruşa ilerde çok ihtiyacınız olabilir. Fikir avcıları projenizin en güçsüz zamanında sizi tekrar avlamaya gelip, İşler nasıl diye sorup bıyık altından gülüp, “Ben sana demiştim abicim, olmaz diye, gel sen vazgeç bu işten” diyebilirler.



Fikir aşaması tamam da eğer projenizdeki tüm riskleri hesapladığınızı düşünüyorsanız belki yanılıyor olabilirsiniz. Nevzat yemeksepeti.com fikrini yapmak için Amerika’dan geri döndüğünde, Melih Citibank’dan ayrılıp fikre katıldığında ne Kasım 2000 ne de Şubat 2001 krizlerini görmüşlerdi. Yeni bir girişimdeki risklerin yanı sıra bir de dışsal riskler onları avlamıştı. Murphy kuralları. 3 nolu yasa “Eğer birkaç şeyin ters gitme olasılığı varsa, en fazla zarar verebilecek olan ters gidecektir”

Internet üzerinde küçük bir site bile açmak ve bunu işletmek gerçekten çok zordur. Ayakta kalan ve belli bir model ile yaşayan sitelerin arkasındaki ekibi her zaman kutlamak lazım. Küçücük bir sitenin bile gider ve gelir kalemleri olur. Bunlar siteye girer girmez görülmez. Hele operasyonel işlemler inanılmaz olur ne ziyaretçileri ne de bu siteyi inceleyen diğer girişimciler bunu göremeyebilirler. Müthiş fikir oradadır ve yapmak için çok az kalmıştır.

Yorumlar

semkar1 dedi ki…
internette bir şirket açmayı düşünmüyorum fakat günümün büyük bir bölümü burada geçtiği için bir şirkete bağlı internet üzerinden çalışmak istiyorum bu konuda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz yabancı dilim yok
semkar1 dedi ki…
internette bir şirket açmayı düşünmüyorum fakat günümün büyük bir bölümü burada geçtiği için bir şirkete bağlı internet üzerinden çalışmak istiyorum bu konuda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz yabancı dilim yok
C# specialist dedi ki…
Merhablar
Sizin kitabinizi aldim(Kümesteki Kartal neden Uçamaz) ve bende bir site yapmayi dusunuyorum elimde bir domain var fakat farkli birsey yapmayi istiyorum ben; bu dogrultuda original oldugunu dusundugum fikirlerimde var tr de belkide dunyada bir ilk olacak ve hatta tutacagindan emin oldugum bir kac tane daha.. fakat nereden ve nasil baslyacagim konusunda hala daha kararsizim en kotusude bu olsa gerek.Su anda ist. uni. bilgi. tek. ve programalama bolumunde okumaktayim ve iyi bir is kariyerine sahip onu acik bir buyuk holdingde calismaktayim, tam anlamiyla kitabinizda gecen olaylari yasamaktayim fakat fiili olarak int. icin henuz birsey yapmis degilim sebebi ise soylemis oldugum gibi nasil ve nereden baslanmali politika... Ayrica gordugum egitim programalam uzerine fakat geneli windows tabanli web tabanli degil maalesef.Bu sebepten dolayi dahada bir sıkıntı cekiyorum..
Bu konularda eminimki gereginden fazla yogunsunuzdur fakat bana yol gosterebilirseniz gercekten sevinirim
Saygilarimla ilgi ve bilginize
iletisim icin lutfen buraya mail atarsaniz beni cok daha memnun edersiniz
repireplay@gmail.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Dünyanın gördüğü en büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi. Allen