Şimdi başlayın



Bir insan kendini adadığında ilahi taktir de o yönde hareket edecektir
Tüm olaylar diğer bir olayı desteklemek için oluşur ve aksi taktirde hiçbir zaman ortaya çıkmaz.
Bir akarsu boyunca oluşan tüm olaylar sadece bir karardan doğar.
Hiçbir insanın hayal edemeyeceği tüm umulmadık durumlar, oluşumlar ve maddi destek bu şekilde elde edilebilir.
Elinizden geleni ve hayal edebileceğiniz herşeyi yapmaya hemen başlayın.
Cesaret; deha, güç ve büyüyü de içinde saklar.
Şimdi başlayın.
Goethe



Girişimcilik veya internet üzerinden girişimcilik için hiç bir zaman geç değil ancak başarı için kritik bazı faktörler duruyor önünüzde. İlginç bir fikriniz varsa siz de bunu yapmak istiyorsanız hatta bunun için birkaç arkadaşınızın da aklını çeldiyseniz artık tek işiniz bu yeni fikir olmalı. İşinizden ayrılacaksınız, bugün ne yapıyorsanız artık onu yapmayacaksınız, risk almaya hazır olmanız gerekli, ne kadarlık risk aldığınızı hesaplayacaksınız. İnternet üzerinde bir girişimcilik faaliyeti için konu edilen internet girişiminde belli bir konuya eğilmek gerekli sadece bebek malzemeleri satan bir dükkan, restoranları bir platformda toplamak veya otel rezervasyonu yapmak gibi.

Nevzat aklındaki bu proje hakkında arkadaşları ile internet üzerinden Amerika’da Yüksek Lisans yaparken sürekli yazışır. Yaz tatilinde Türkiye’ye geldiğinde yakın arkadaşları Gökhan ve Mete ile bu projeyi masaya yatırırlar. Tam da internet rüzgarının estiği zamanlardır. Hangi reklama baksansız sonunda bir “.com” ekini görürdünüz. İnternet üzerinde girişim yapmak isteyenlerin “geç kalmanın” nerdeyse mecazi anlamda girişimci intiharı olduğunu düşündükleri zamanlardır.

Diğer iki arkadaşı başka işlerde çalışmaktadırlar. Fikir üzerine uzun zaman kafa yorarlar. Nevzat karar verir. Projeyi yapacaktır. Fikir üzerine çalıştıkları arkadaşları projeye inansalar bile işlerinden ayrılmak istemezler. Kendileri açısından büyük bir risk olacağını düşünürler. Nevzat hala yaz tatilindedir. Yüksek lisans öğrencisidir. Ya dönüp Amerika’da iyi iş imkanlarını araştırıcak, bir tanesine üniversiteyi bitirdikten sonra girecektir ya da Türkiye’de kalacak, eğitimi yarıda bırakarak hayalinin peşine düşecektir.


Projesinin gerçekleşebilir olup olmadığını araştırmak için restoranlarla tek tek konuşmaya bir bakıma bu sektöre yönelik bir araştırmaya başlar. Bazınlarından randevu alır bazılarına ise çat kapı gider. Her bir restoran sahibi ile iş modeli üzerine konuşur. Onlara kuracağı işi tam anlatmadan, gelir modelini nasıl kurması gerektiğini verdikleri cevaplardan ortaya çıkarır. Amerika’da incelediği modeller, farklı stratejiler uygularken, Türkiye’de aynı modelleri uygulamasının zor olduğunu görür. Bunun üzerine sadece bize özgü çözümler bularak fikrini geliştirir. Restoran sahipleri ile konuşması işi yapıp yapmama kararını değil nasıl yapacağını şekillendirir.

Artık sıra çalışacak ortak bulmaya gelmiştir. Çevresine şöyle bir bakar. Fikrinin çalıcağını düşündüğü için de projeyi herkese anlatamaz sadece en yakın arkadaşlarını seçer. Onlara ortak olup olmayacaklarını sorar. Bir çoğu kabul etmez. Sonra üniversite yıllarında dalış klübünden tanıştığı sohbet etmekten zevk aldığı alt sınıftan arkadaşı Melih’i Kemer’den telefonla bulur, projesinden bahseder. Melih yaz tatilindedir. Hatta paniğe kapılması için fırsatı kaçırmak üzere olduğunu da şaka yollu ekler. Melih, Nevzat’ın tam tersine Boğaziçi Bilgisayar bölümünü ikincilikle bitirmiş, Avusturya Lisesi mezunu, çalışkan dersleri sürekli takip eden, ama sosyal etkinlikleri de kaçırmayan bir öğrencidir. Üniversite tatillerinde Almanya’da Alldos Eichler’de ve İstanbul Microsoft’ta stajlarını yapar. Mezun olduktan sonra da Citibank’a girer. Hazine bölümünde “Sistem Yönetici Yardımcısı” olarak çalışmaya başlar.

Nevzat 2000 yılı Temmuz sonu Ağustos başı gibi projesinin adını düşünmeye başlar. Internet üzerinde isim aramaya başlar. O zaman belki tüm güzel isimlerin alındığını düşünür. Projesini anlatan akılda kolay bir isim üzerine kız arkadaşıyla sözlük ellerinde çalışırlar. “Yemeksepeti.com” adını bulur ve tüm alt alan adlarını ile birlikte alır. Bu sırada Melih tatilden dönmüştür. İki genç projeyi konuşmak üzere Boğaziçi üniversitesi güney kampüsünde buluşurlar. Nevzat çok büyük bir heyecanla projeyi anlatır. Melih projeyi dinledikten sonra modele inanmıştır. Nevzat başarıya ulaşmaları için sadece bu işe odaklanmaları gerektiğini söyler. İşinden ayrılıp ayrılamayacağını sorar. Melih diğer arkadaşlarından farklı olarak işinden ayrılacağını söyler. Nevzat’ta bunun üzerine Amerika’daki Yüksek Lisans eğitimini bırakıp geri dönecektir. İşte size tam bir girişimcilik hikayesi. Filmin baş aktörleri onlara sunulan en zorlu yolu seçerler. 2000 yazında Nevzat Türkiye’de kalarak, Melih’te gelecek vaadeden işinden ayrılarak onları bekleyen zorlu yolculuğu bilmeden, hayallerinin peşine düşerler.

Yorumlar

yEşiL dedi ki…
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Youtube, Google ve Flickr'a yasak gelecek mi?