Fikir avcılarına yakalanmayın


Andaman Sea, kaynak: Allposters.com

Siz de internet üzerinde yeni bir şirket kurmayı düşünüyor olabilirsiniz. Sakın“Internet çok hızlı zaman yok düşündüğümüz fikir ölebilir hemen fizibilite yapmadan girmeliyiz” yalanına inanmayın. Her türlü riski hesaplayın. Pazar koşullarını iyi analiz edin. Müşterilerin neden internetten satın almayı tercih edeceklerini düşünün. Yani Japonlar gibi planlayın, Akdeniz’li gibi acele karar verip hızla uygulamaya geçmeyin. Burada bahsedilen hız hep nisbidir. Tabi ki hızlı olmak zorundasınız bir internet projesini 4 yıl içinde ortaya çıkartıyorsanız zor durumda kalabilieceğiniz gibi 15 gün içinde sitenizi şıp diye açmaya çalışıyorsanız bilin ki her iki uç durumda da sizi sorunlar bekleyecektir. Yemeksepeti.com fikri çok çekici olmasına rağmen Nevzat’ın restoranlarla birbir konuşması, başladığı ilk günden beri iş planını yapması bunun iyi bir örneğidir.


kaynak: Big sky cruise

Yemeksepeti.com fikri Amerika ve Avrupa’da uygulanan bir modeldi. Nevzat ve Melih bunu biliyorlardı. Türkiye’de iş planlarını yapıp başarılı olmak istiyorlardı. Fikir aşamasındayken eminim ki karamsarlığa düştükleri günler mutlaka olmuştur. Fikir avcıları onları savunmasız noktalarından vurmuşlardır.

- Kimse almaz abicim, telefon daha kolay hem kimsenin interneti yok
- Hem telefon daha hızlı, hem neden restoranlar size güvensinler efendim onların işlerini ellerinden alıyorsunuz
- Eski köye yeni adet getirme abicim, eğitimlisin gir bir işe ofisin olsun masan olsun, her sabah işine git, kız almaya gittiğimizde işini anlatmakta zorluk çekmeyelim


gibi diyalogları sıklıkla dinlediklerini düşünüyorum. Peki kimdir bu fikir avcıları, nerede bulunurlar? Bu avcılar en yakınlarınızda bulunabilirler. Yaratıcı bir çok fikri daha doğum aşamasında yok eden, patavatsızca yeren kişilerdir. İnançları ve hayata bakışları girişimcilerden farklı olduğu için yaratıcı yeni fikirler en kısa sürede bu avcılar tarafından vurulur. İşin en kötüsü bu eleştiriler en yakınlarınızdan hatta fikirlerine güvendiğiniz kişilerden geliyor olabilir. Bu sebeple iş planı çok önem taşıyor. İş planınızı çok iyi yaparsanız tüm bu tip salvolara karşılık verebilirsiniz. Aslında bu kişileri inandırmanız önemli değildir. Kendinizi ikna edebilmeniz ve uzun bir yol için deponuzu benzinle doldurmanız gereklidir. Başlangıçtaki bu dolduruşa ilerde çok ihtiyacınız olabilir. Fikir avcıları projenizin en güçsüz zamanında sizi tekrar avlamaya gelip, İşler nasıl diye sorup bıyık altından gülüp, “Ben sana demiştim abicim, olmaz diye, gel sen vazgeç bu işten” diyebilirler.


Carry, Tasarım: Lepper Schmidt Sommerlade, kaynak: Brunner

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Dünyanın gördüğü en büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi. Allen