Asker Arkadaşı Kamil'e Internetten Ne Satabileceğini Sorarak Başlar


Kaynak: Picassomio

Bir diğer başlangıç öyküsü de oyuncax.com sitesinin kurucusu arkadaşım Kadri’nin şimdiye kadar yaptıkları. (aslında gerçek adı Kadri değil ama şu anda bir işyerinde hala çalıştığı için ona bu sayfalarda hep Kadri diyeceğiz) Kendisi Bağcılar Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümünden mezun. Üniversite sınavında ilk girişinde 2 senelik yüksek okulu kazanmasına rağmen gimeyince ikinci girişinde şansı çok düşüyor ve üniversiteye başlayamıyor. Türk Hava Yollarında 2 ay staj yaptıktan sonra Şişhane’deki bir elektrik taahüt şirketinde çalışmaya başlıyor. 1990-1997 yılları arasında elektrik işinin tüm aşamalarında bulunuyor.

Askere gidip geldikten sonra ise kendi işini kurması gerektiğini düşünüyor. THY’da stajda tanıştığı arkadaşı ile birlikte Kocasinan’da 2000 yılında internet kafe açıyorlar. Bu sırada daha önceden tanıştığı internet bilgisini daha da derinleştirme fırsatı buluyor. Internet kafeyi işletirken aklında olmamasına rağmen şu anda çalıştığı şirkette arkadaşlarının tavsiyesi ile işe başlıyor. Internet kafe’nin diğer ortağı arkadaşıda çalışmaya başlayınca zorluklar başgösteriyor. İstanbul dışında iş gereği Kadri uzun süreler kalmak zorunda kalınca internet kafeyi kapatıyorlar.


Cocoplum Beach, Kaynak: Cocoplum.com

Bu sırada işlerinin dışında kendi sitesi ile daha yakından ilgilenmeye başlıyor. Bedava sayfa veren internet sitelerinden internet sitelerini kategorilendiren bir sayfa yapmaya başlıyor. Daha sonra bunu satın aldığı bir alan adı olan benimsayfam.com’a taşıyor. Bu site üzerine iş dışında çok zamanını harcayınca yakın çevresi neden bu kadar zaman harcadığını sorgulamaya başlıyorlar. Kadri internet üzerinde trafik yaratmasının daha sonra kuracağı elektronik ticaret sitelerine faydası olacağını bildiği için çalışmalarına durmadan devam ediyor.

2003 yılı sonunda kızkardeşleri ile internet üzerinden artık bir iş başlatma zamanının geldiğini düşünüyor. Internet üzerinde neler satabileceklerini araştırmaya başlıyor. Çevresine danışıyor. Arkadaşları ile konuşuyorlar. Hatta internet sitesi benimsayfam.com üzerinden bir anket yapıp nelerin satın alınabileceğini ziyaretçilerine soruyor. Kadri her ne kadar kendi sitesini hazırlasa bile programlama konusunda çok bilgisi yok ancak bilgisayarı ve internet üzerindeki hazır kodları zamanla kullanmayı öğreniyor. Bu konu üzerine özel eğitim de almıyor. Kendi kendini geliştiriyor.


Today - Pancras, Kaynak: Bildearkiv

Askerden arkadaşı Kamil ile buluşuyor ve ona da internet üzerinden neler satabileceğini soruyor. Kamil’in Eminönü’nde oyuncak ve hediyelik dükkanın olması birden avantaj haline geliyor. Kamil ona çevresindeki arkadaş çevresindeki dükkanlarda bulunan bir çok ürünü satabileceğini söylüyor. İnternet üzerinden elektronik eşyaların, cep telefonlarının satışında rekabetin fazla oluşu ve kar marjının düşük olması bunun yanı sıra yüksek sermaye gereksinimi, Kadri’nin oyuncak ürünlerini seçmesine neden oluyor. Kızkardeşleri Müşerref ve Selma ile birlikte Güneşli’de evlerine yakın küçük bir dükkan kiralıyorlar. İlk başladıklarında sadece iki bilgisayar ve boş raflardan oluşan dükkan ile birlikte Garanti Alışveriş altında bir dükkan açarak internet üzerinden satışlarına başlıyorlar.

İlk başta anne ve babaları çocuklarının yapacaklarına inansalar bile ne yaptıklarını tam anlamadıkları için sürekli sorular sormaya ve işin nasıl olacağını anlamaya çalışıyorlar. Oyuncax.com 200 ürünle birlikte açılıyor ve ilk gün bir sipariş alırlar. Tüm ekip heyecanlanır. Takip eden 2 gün hiç sipariş gelmez daha sonra birden 3 sipariş alırlar.


Today - Pancras, Kaynak: Bildearkiv

İlk günlerde benimsayfam.com sitesinden ziyaretçilerini oyuncax.com’a yonlendiren Kadri bu sırada alışveriş yapanların demografik özelliklerinin ne kadar önemli olduğunu anlar. Elektronik ticaret sitesine yönlendirdiği ziyaretçiler her ne kadar oyuncax.com’a gelseler de alışveriş yapmazlar çünkü benimsayfam.com’a gelenlerin ihtiyaçları çok farklıdır. Bunun üzerine bu sitedeki bağlantıları azaltır.

Garanti Alışveriş sitesinde bazı zorluklar yaşamaya başlarlar istedikleri değişiklikleri yapamamaları siparişlerini arttırmalarına engel olduğunu düşünürler. Kadri bu sırada şirkette çalışmaya devam etmekte kızkardeşleri ise dükkanda durarak oyuncax.com sitesinin tüm operasyonunu yönetmektedirler. İşten sonra tüm zamanını bu site üzerinde geçiren Kadri kendilerinin daha serbest olacakları bir yazılım şirketi ile devam etmeleri gerektiğini düşünür. Bunun üzerine elektronik alt yapısı sağlayan Kadıköy’deki bir yazılım şirketi konuşur ve sitesini buradaki sunucuya taşımaya karar verir.

Garanti alışveriş sitesi altında satışlarının bir çoğunun yap-boz satışlarından geldiğini gördüklerinde oyuncax.com içindeki yap-boz ürünleri ayrı bir dükkandan satmaları gerektiğini düşünürler. Bunun üzerine puzzledepo.com ismi altında sadece yap-boz ürünlerini satarlar. Bu ürünleri alanları kış aylarında tekrarlanan bir alışverişi olduğunu görmesi boyle bir site açmasına sebep olmuştur. Puzzledepo.com sitesinin alt yapısını yeni yazılım firması ile birlikte yaparlar ve 2 ay boyunca Kadri bu yazılım firmasına geliştirmeleri için fikirler verir. Arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için yazılımda onun bahsettiği değişiklikler yapılır ve daha sonra oyuncax.com sitesini de garantialisveris.com sitesinden yeni yerine taşır.


Kaynak: Mulberrymoon.com

Bu sırada gelen az sayıda sipariş kızkardeşleri arasında geleceğe yönelik soru işaretlerinin çıkmasına sebep olur. Abilerine “Ne olacak bu satışlar abi gelecekte ne yapacağız? Ne kadar satış yaparsak kar edeceğiz?” gibi anahtar soruları sorarlar. Kadri ekibin motivasyonunu sürekli yüksek tutmak için gelecek planlarını anlatmaya devam eder. Hem başka bir iş yerinde çalışması hem de bu işle arta kalan vakitlerinde ilgilenmesi onu belki gençliğinden dolayı şimdilik yormaz. 2003 yılı sonundan 2005 yılına kadar gelişen site bugünlerde 10 müşteriye hergün ürün satışı gerçekleştirmektedir. Şu anda hala kar etmemektedirler. Çalışanların aile içinden olması bir bakıma personel giderlerini kendileri finanse etmesini sağlamaktadır. Fakat satışları hergün artış göstermektedir.

Bu sitelerin hikayeleri size belki çok başarılı gibi görünmeyebilir ama kitapta okuyacağınız öykülerin hep başlangıçları bunlara benzemektedir. Küçük bir kıvılcımla başlarlar. Hepsinin hikayesi farklı olsa da başarıya ulaşmak için ortak bir yol izlerler. Eğer bu küçük siteler bunlara uyarlarsa onlarda bir gün kendilerine ait bir küçük başarılı bir işletmeye sahip olduklarını göreceklerdir. Belki de hayallerine kavuşacaklardır. Walt Disney’in söylediği gibi “Onların peşinden gidecek cesaretiniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir”. Evden nasl bir iş kuracağınıza ve nasıl bir yöntem izleyeceğinize geçmeden önce küçük bir hikayeyi hatırlatmakta fayda var.


Kaynak: droigks.knowware.de/

Günlerden bir gün, kurbağaların yarışı varmış. Hedef, çok yüksek bir kulenin tepesine çıkmakmış. Bir sürü kurbağa da arkadaşlarını seyretmek için toplanmışlar. Ve yarış başlamış. Gerçekte, seyirciler arasında hiçbiri, yarışmacıların kulenin tepesine çıkabileceğine inanmıyormuş. Sadece şu sesler duyulabiliyormuş:

- Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!

Yarışmaya başlayan kurbağalar, kulenin tepesine ulaşamayınca teker teker yarışı bırakmaya başlamışlar. İçlerinden sadece bir tanesi, inatla ve yılmadan kuleye tırmanmaya çalışıyormuş. Seyirciler bağırıyorlarmış:

- Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!

Sonunda, bir tanesi hariç, diğer kurbağaların hepsinin ümitleri kırılmış ve bırakmışlar. Ama kalan son kurbağa, büyük bir gayret ile mücadele ederek kulenin tepesine çıkmayı başarmış. Diğerleri hayret içinde bu işi nasıl başardığını öğrenmek istemişler. Bir kurbağa, ona yaklaşmış ve sormuş bu işi nasıl başardın diye. O anda farkına varmışlar ki, kuleye çikan kurbağa sağırmış!

Olumsuz düşünen insanları duymayın. Onlar kalbinizdeki ümitleri çalarlar! Duyduğunuz ve okuduğunuz kelimelerin gücünü düşünün. Bu sebeple, her zaman pozitif olmaya çalışın.

Sonuç: Rüyalarınızı gerçekleştiremeyeceğinizi söyleyenlere karşı her zaman sağır olun.

Kaynak: freecomputerdesktopwallpaper.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Dünyanın gördüğü en büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi. Allen