Faks etkisi

Tüm olan bu gelişmeyi bir göletten çağlayana doğru akan bir ırmak örneğine benzetebiliriz. İlk dönemde durağan suda yaşamak tarım toplumuna benzer iken ırmağın ivmesi yatağında yavaş yavaş artmaya başlar ancak hız bir önceki ile kıyaslandığında çok yüksek gözükmeyebilir. İvme zamanla daha da artar. Geldiğimiz noktaya baktığımızda gölün durağanlından eser kalmamıştır.
Dolayısı ile eğer bir kayığın içinde isek hareket etmek için küreklere durgun suda olduğu gibi çekemeyiz.
Metodumuzu değiştirmemiz şarttır yoksa istediğimiz yöne doğru hareket etmek imkansızdır. Veri’nin, enformasyonun ve bununla bağlantılı olarak bilginin değişim hızının çok hızlı artması tarım çağıdan sanayi dönemine geçerken olduğu gibi bir çok adacık bilgisini birbiri ile bağlamıştır. Bu şekilde ağa katılan her yeni bilginin katma değeri bir öncekinden daha fazla olmuştur ve toplam ağın değeri hızla artmıştır.

İlk faks keşfedildiğinde karşınızda iletinizi göndereceğiniz birisi olmadığı için aslında faks cihazının hiç bir değeri olamamaktadır. İletinizi göndermeniz için karşınızda mesajınızı alacak başka bir faks cihazına ihtiyaç vardır. Ağın içine katılan her cihaz toplamda ağın değerini üssel olarak arttırır. Aynı mantık epostalar içinde geçerlidir. İlk epostanın anlamı yokken herkesin epostası olması ile toplam ağın değeri artacaktır.
Yaşadığımız yıllar değişimin yaşandığı zamanlardır.
Tarım ve sanayi devriminde yığın üretim metodları ile ürünler imal edilirken sanayi devriminin sonuna doğru teknolojik gelişmeler ile üretim daha küçük pazarlara yönelebilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Youtube, Google ve Flickr'a yasak gelecek mi?