Gelecek Korkusu (ŞOK!)




Alvin Toffler’in Şok (gelecek korkusu) kitabında 1970’lerde yazdıkları bir çok insanı etkilememiştir. Kitabı bugün okursanız yazdıklarının geçen seneler içinde nasıl adım adım gerçekleştiğini görebilirsiniz. Aşağıda onun kitabında anlatıklarını özetleyeceğim ama önerim bu kitabı mutlaka okumanız.

Tarım çağında insanların yaşam hızı ile endüstri devriminde yaşayanların hızları arasında göreceli olarak fark vardı. Tarım çağında insanlar çiftliklerinde yaşıyorlar, kararlarını çok uzun süreler için alıyorlar ve oturdukları yerlerden taşınmıyorlardı. Zaten bu yıllarda en hızlı araçlar atlardı. İnsanlar çoğunlukla gitmek istedikleri yerlere yürüyerek veya at arabaları ile gidiyorlardı. Hızı belirleyen unsur bu araçlardı. Bu sebeplerle dünyanın değişik yerlerinde yaşayanlar arasında temas çok sık olmuyordu. Çin’de yaşanan bir savaşın etkisi Meksika’da hissedilmiyordu veya Hindistan’da bulunan bir ilacın etkisini Avrupa çok geç hissedebiliyordu. Aynı şekilde üretim metodları ve bilgi değişim hızı da çok yavaştı. Buharlı makinenin bulunması yeryüzünde yaşayan insanların hızını arttırdı. Görünüşte sadece buhar ile çalışan makina tüm dünyayı değiştirmeyecek gibi görünse de birçok şeyin zamanla değişmesini sağladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Dünyanın gördüğü en büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi. Allen