Erkek adam ne derse onu yapar

Kadınlar gerçekten Venüs’ten erkeklerde Mars’tan mı gelmişlerdir? Birbirleri ile sürekli didişen ama ayrı da kalamayan cinsler gerçekten farklılar mı? Kadınlar erkeklerden daha çok mu çikolatayı sever yoksa erkekler daha fazla fashion TV mi seyrediyorlar? Bunun internet ve teknoloji ile ilgisinin ne olduğunu düşünüyorsanız yazının ilerleyen satırlarına doğru gözlerinizi kaydırmanızı rica ediyorum efendim. Bu hipotezin bir kısmını ispatlamak için ne yaptık? Yaklaşık 5 senedir internet üzerinde veri topladık. Nasıl topladık? Internet üzerinde halen yayın yapmakta olan ve üye olan herkesin kişiselleştirebildiği yaklaşık 72.000 üyesi olan bir içerik sitesi üzerinde kadınlar ve erkekler arasındaki farklılıklar üzerine yoğunlaştık. Bu yazıda ise sizlere sadece kadınlar ile erkeklerin seçmiş olduğu kategorilerin birbirinden farklı olup olmadıklarına anlatacağız.

Internet üzerinde bir haber sitesi olan araştırmamıza konu site 5 senedir yayındadır. Tüm okuyucular bu siteye üye olurken istedikleri kategorileri kişiselleştirmeleri istenmektedir. 18 farklı kategori arasından seçim yapmakta ve daha sonra demografik bilgilerini doldurmaktadırlar. Doğruluk veya yanlışlık tamamen dolduranın insiyatifindedir. Yani bu yazıya muhalif olanlar şunu diyebilirler ben hiçbir üyelik bilgisini doğru doldurmam bu nedenle de yaptığınız çalışma umrumda olmaz. O zaman bu satırların ilersine geçmek faydasızdır ve bu internet sayfasından başkasına bir yolculuk için tam zamanıdır. Bu satırlardan sonra bizimle beraber kalan diğer okuyucularımızla beraber devam edelim. Bu internet sitesine üye olan kadın ve erkelerin seçmiş oldukları kategorileri bir güzel masanın üzerine döktük. Sonra en çok seçtikleri kategoriden başlamak üzere bunları sıraladık. Karşımıza kadınların ve erkeklerin seçtikleri kategorilerin 1’den 18 e kadar sıralanması çıktı. Birbirleri arasında gözle görülür farklar vardı ama biz şimdi bunlar farklıdır işte diyip atmadık. Gittik bir de istatistiksel bir test yapalım bilimsel bir kanıtımız olsun istedik. Non parametrik analiz metodların sıra farkları korelasyon katsayılarının birbirlerinden farklı olup olmadığını Spearman korelasyon katsayısı ile test ettik. Esas olarak başka testlerde uygulanması mümkündür. İsteyen akademik kökenli okuyucularımızla bunu da yapabiliriz. (Bu satırları da neleri yaptığımızı şeffaf olarak gösterelim diye yazalım istedik.)

Yeni bir paragraf başı yapalım ve araştırmanın sonuçlarına doğru yol alalım. İlk yaptığımız ve bizi heyecana doğru sevkeden bölüm acaba erkeklerin ve kadınlarin üye olurken kişiselleştirdikleri kategoriler arasında bir korelasyon var mı? Kısaca iki ayrı cinsin seçtikleri kategoriler birbirleri arasında uyum gösteriyor mu? Kadınların en çok seçtiği ilk 5 kategori ile erkeklerin işaretledikleri ilk 5 kategoriyi aşağıda tablo olarak gösterdik. (Tüm sıralama ile ilgilenen okuyucular benden eposta ile araştırmanın diğer sonuçlarını isteyebilirler.) Şimdi tabloya şöyle bir göz atalım.

Tablo 1: Erkek ve Kadınların seçtikleri ilk 5 kategori

Bu tablo bize şunu anlatıyor; Üye olan bayan okuyucuların % 74’ü kategorileri kendilerine göre kişiselleştirirken Türkiye gündemi seçeneğini işaretlemişler. Aynı durum için erkeklerin % 71’i Türkiye gündemini işaretlemiş. Acaba kadınlarla erkekler farklı kategorileri mi kişiselleştiriyorlar yoksa sıralamaları aynı mı? Bunu araştırmak boynumuzun borcu oldu. Bu sebeple tüm kategorileri bir güzel excel’e sıralattırdık. Sonra bir de güzel istatistik kitabımızı açıp Sevgili C.Spearman’nın1904 yılında hesaplamış olduğu bu sıra korelasyon testini hatırladık. Sonuç sizin de daha önceden bildiğiniz gibi erkekler ve bayanların seçtikleri kategorilerin sıralamaları arasında korelasyonun olmadığı yönünde çıktı. Yani ne bu diyecek olursanız erkekler ve kadınlar kişiselleştirmeyi birbirlerinden farklı yapıyorlar. Seçtikleri kategorilerin sıraları birbirleri arasında uyum göstermiyor.

Tabi sadece bu analiz ile de kalmadık. Kadın ve erkeklerin seçtikleri kategorilerin birbirlerinden farklı olmasını bulmak bizi kesmedi. Bilimin uçsuz bucaksız denizinde yeni dalışlar yapalım yeni batıklar bulalım bunu da tüm okuyuculara duyuralım istedik. Kendimizi tutamadık ve kadınlar acaba işaretledikleri kategorileri gerçekten okuyorlar mı diye bir analiz yapalım dedik. Yani işaretlerdikleri kategoriler arasında kitap üçüncü sırada idi oysa erkeklerde kitap ilk beşe girememişti. Kadınlar gerçekten üye olurken kitap kategorisini işaretlemişlerde acaba üye olduktan sonra kitap kategorisini okuyorlar mı? Ya da tüm işaretledikleri kategorileri okuyorlar mı onu bir kontrol edelim dedik. Tabi karşımıza bu sefer farklı bir tablo çıktı erkekler olarak sevindik. Bakın Tablo-2’ye siz de şaşıracaksınız efendim. Ne iki yüzlü bu kadınlar değil mi?

Tablo-2: Erkek ve Kadınların tıkladıkları ilk 5 kategori

Şimdi tek tek bilimsel test yapmadan önce bir kontrol edelim. Kadınlar ve erkekler ne demişler sonra ne yapmışlar. ? Kadınların en çok seçtikleri kategori “Türkiye gündemi” en çok okudukları kategori “Magazin”. Kitap kadınların seçtikleri kategoriler arasında ilk üçte ancak okudukları kategoriler arasında 9ncu sıraya kadar düşüyor. Erkekler ne yazmışlar “Türkiye gündemi” birinci sırada “Spor” ikinci sırada. Ne okumuşlar acaba? Birinci sırada “Türkiye gündemi” ikinci sırada ise “Spor” Daha fazlada uzatmanın gereği yok tabi. Erkek adam ne derse onu yapar değil mi?

İşte özetle bu yazının konusunu sadece kadınlarla erkeklerin seçtikleri kategorilerin birbirleri arasındaki farklılıklara ayırdık. Araştırmada bundan farklı olarak eğitim ve medeni duruma göre üyelerin seçtikleri kategorileri arasında arasında bir bağlantı olup olmadığını da test ettik. Onlarıda diğer yazılarda anlatmak üzere diye yazıyor ve bu konu üzerinde yazarımıza ulaşmak isteyenlere eposta adresimizi veriyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Youtube, Google ve Flickr'a yasak gelecek mi?