Bir Öyküm Var; Uzaktan Çalışma.

Yaşam o kadar hızlı ki planlarınız aniden değişebiliyor. Karşınıza çıkan bir olay tüm yaşamınızı altüst ediyor. Bu kişiler ve kuruluşlar içinde geçerli. Yeni kavramların ve gelişmelerin internet zamanında takip edilmesi zorunluluğu karşımıza çıktı. Öykü, aniden çıkan bir değişikliğe karşı kişilerin veya kuruluşların nasıl davrandıkları. Bu öykünün sonunu belirlemek onların elinde.

Değişen koşullar ve kentleşme yeni bir çalışma kavramını karşımıza çıkardı; evden veya uzaktan çalışma. Neden ofiste herkesi karşınızda görmek varken çalışanlarınızı evlerine göndermelisiniz? Bu soruyu doğru yanıtlayan işverenler ödül olarak verimlilik artışıyla karşılaşıyorlar.

Amerika’da evden çalışma oranı hızla artıyor. Anne ve babalar çocuklarına daha rahat zaman ayırabiliyor ve işlerindeki verimlilikleri hızla artıyor. Evden çalışma henüz tum çalışma haftasının evde geçirilmesi şeklinde değil. Ayda ortalama 2 ile 9 iş gununu evde geçirenler uzaktan calışıyor oluyor. Diğer gunler ise toplantılar ve diğer rutin işler için ofiste geçiriliyor. Amerika’da evden çalışanların sayısı 20 milyona ulaşmış durumda ve bu rakam hızla artıyor.

Evden çalışma ne gibi kolaylıklar getiriyor? Çalışan açısından kişisel olarak yapılması gereken işleri rahatlıkla organize etme ilk olarak dikkati çekiyor. Çocukların okul problemleri, arabanın bakımı, fatura ödemeleri, doktora gitme vb işler için işten izin alma, evden çalışma metodu ile ortadan kalkıyor. Bu tür işlere çalışanlar istedikleri zamanı ayırabildikleri için işlerinde bu durumlar için aksama olmuyor. Bir yıl zarfında bu tür ihtiyaçlar ortalama 20 işgününün aksamasına sebep oluyor. Sonuç olarak 20 işgünün verimsiz olarak geçirilmesi demek. Evden çalışmada ise bu tür işlere istediği zamanı planlamak tamamen personelin insiyatifinde.

Evden çalışmanın getirdiği en büyük avantaj ise organizasyonda doğan informal iletişimin azalması. Çalışanlar arasında ofis ortamında doğan kişisel çekişme ve dedikoduların uzaktan çalışma ile en aza inmesi mümkün. Ofis ortamından dolayı sesli çalışmanın verimliliği azaltığı düşünülürse, evde işe konsantre olmak daha kolay olmaktadır. Ofis aletlerinin gürültüsü, çalışanların evinde olmadığından daha sessiz bir ortamda işleri bitirmek mümkündür. Ofiste telefon sesleri ile sürekli kesilen çalışma temposunu evde arttırmak mümkündür. Verimliliği arttıran bir diğer sebep ise, çalışanların en verimli oldukları zamanları kendilerinin planlamasıdır. Standart bir zaman yerine sabahın erken saatlerinde çalışmak mümkün olacağı gibi, Cumartesi veya Pazar günleride çalışmak mümkündür. Büyük şehirlerde yolda geçirilen verimsiz saatlerin değerlendirilmesi çalışana ek bir motivasyon sağlayacaktır. İstatistiklere göre evden çalışma metodu ile çalışan başına yılda 10.000 USD düşürmek mümkün gözükmektedir.

AT&T toplam 26.000 evden çalışan personele sahip. Evden çalışanların % 79’u işlerinden daha tatmin olduklarını, ofis ortamında kapalı kalmadıklarını belirtiyor. AT&T uzaktan çalışan personel başına $6.000 USD tasarruf ettiğini açıklıyor. Diğer rakamlarına göre ise, ofiste çalışanların 8 saatlik bir ofis çalışma zamanının 6 saatini verimli geçirdiği, uzaktan çalışanlarda ise bunun 7 saat olduğu belirtiliyor.

Uzaktan çalışanlar evlerinde olmanın getirdiği bir yük ile işlerine daha önem vermektedir. Ofisten uzakta olmak psikolojik olarak başlangıçta personeli daha çok çalışmak için motive etmektedir. Email gruplarında ilk cevap verenler uzaktan çalışnalar olmaktadırlar. Çalışan arkadaşlarının gerisinde kalmamak için sürekli ek çaba sarfederler.

Uzaktan çalışma için uygun iş ve uygun personel seçimi işveren açısından çok önemlidir. Günümüzde henüz tüm işler ofisten bağımsız yapılamamaktadır. Her çalışanın da uzaktan çalışmaya hazır olduğu düşünülmemelidir. Tüm sistemin çalışma gün ve saatleri üzerine kurulduğu düşünülürse, uzaktan çalışma metodunun %100 gerçekleşmesi için bu sistemin değiştirilmesi gerekmektedir. Yani 7 gün 24 saat çalışma saatlerinden bahsediyoruz. Şimdiden düşünmesi bile zor. İnternet ise bunu zorluyor. İleride 5 işgününe sıkışmış bir zaman diliminde değil hergün istediğimiz saatlerde çalışmak bir çok sektörde verimliliği arttıracak.
Uzaktan çalışma öyküsü daha yeni başlıyor ancak bir çok sektörde birden artacak. Göreceli olarak bu işyerilerinde verimlilik artacak. Türkiye’de bu radikal karar için cesur yöneticilere gerek var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şimdi başlayın.

Hepsiburada.com nasıl kuruldu?

Dünyanın gördüğü en büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi. Allen